Paracelsus - A képzelet hatalma

Hogyan lehet növelni az imaginációt? A példa során megtanuljuk, mire képes az imagináció, hogyan lehet vele eltűnni és ennek révén erőhöz jutni. Erről a pestis révén győződünk meg, amikor a képzelőerő erős méreg és felülemelkedik a legkárosabb fémen, mely ellen nincs ellenszer, sem gyógyszer, sem semmiféle védelem. Nincs segítség arra, hogy az imagináció megszünjön vagy elpusztuljon. Hiszen ez a legkitűnőbb előhírnöke és futára nemcsak a háztól-házig, egyik helytől a másikig, hanem a faluról-falura és országról-országra történő hirvivésnek is; az imagináció egyedül csak a pestissel megfertőzött ember által jut el a városokba és falvakba, ahol több ezer ember esik áldozatáúl. Ezt legjobban a következő példa révén érthetjük meg.

Képzeljünk el két testvért, akik közül az egyik Itáliában, míg a másik Franciaországban él. Képzeljük hozzá, hogy Itáliában tombol a pestis, és ezt az ott élő testvér megkapta. Egy küldönc érkezik tőle Franciaországba, hogy értesítse testvérét haláláról. Annak már megkeményedik a bőre, elkezd képzelődni és gondolatait nem tudja kiűzni elméjéből. Csak tulajdon imaginációja égeti és kínozza. Csak az aranyat és ezüstöt vizsgálják oly soká, mint ameddig eléri a legnagyobb tisztaságot, addig nem ragyog fel tökéletesen, mig nem szabadul meg az összes idegen anyagtól, hasonlóképpen van ez az imaginációval is, mely ugyanúgy a legmagasabb fokozatig korbácsolja a képzeletet. Ez, amikor felragyog, hasonló a spermához, mely a férfiből lövell ki a nő hüvelyébe, ahol leülepedik és megfogan. Így terjed a pestis egyik emberről a másikra, mígnem megfertőzi az egész falut. Ebben az esetben jobb eltávolodni tőle, ámbár nem a levegő és szagok útján terjed (hiszen a betegség nem a levegőben terjed, amint ezt a tapasztalatlan emberek vélik), hanem inkább azért, hogy ne lássuk e betegséget és ne is halljunk róla, hiszen akkor nem kínoz minket a félelem. Ebből könnyen megtudjuk, hogy legjobb, ha az az ember, aki ilyen hírt hoz, ne maradjon magára, hanem kerüljön társaságba, szórakoztasék kellemes beszélgetőpartnerekkel, hogy gyászos gondolatai ne idézzenek benne kegyetlen emlékeket. Szükséges, hogy vigaszra találjon, vidám és kellemes történeteket halljon, játékok és mindenfajta tréfák révén felviduljon. Ne gondoljátok, hogy mindezt csak azért találtam ki - még ha ez a számotokra nevetségesnek is tűnik -, hogy valakit a gyógyszerrel meggyógyítsak. Hiszen az imagináció hasonló a griffmadárhoz (könnyen fellelkesül és könnyen dühbe gurul). Mihelyst egyszer elkezd lobogni, nem könnyű lecsillapítani. Ezért kell olyan gyógyszereket használni, melyek az imaginációt eloszlatják és kiirtják. Ez az első példa, melynek révén megfelelően rámutattunk, hogy milyen ereje, hatalma, hatása és kicsúcsosodása van az imaginációnak.


Hogyan lehet növelni az imaginációt

Mielőtt neki kezdenénk a második példa ismertetésének, tudnunk kell, hogy az imagináció nemcsak a pestis időszakában, hanem a háborúk idején is sok embert elpusztított. Gyakran csak pusztán az imagináció volt az oka annak, hogy emberek haltak meg a városok elfoglalásakor, és az egymás elleni küzdelemben. Hiszen az, aki félénk. nyúlszívű, szellemektől megrémült, aki fél a villámlástól, vagy bármi mástól, azt egy bárhonnan kilőtt golyó eltalálja (az ilyen ember biztosan hamarabb veszti el életét és hal meg, mint az, aki félelmet nem ismerve, bátran és ügyesen veti magát a küzdelembe, aki semmitől sem fél, nem reszket a mennydörgéstől, hanem szilárd hittel és reménnyel az első sorban harcol). Ezek az emberek igazi harcosok, alkalmasak és képesek meghódítani minden várat, várost és területet. A többiek mind kérkedők, legyenek bár nemesi származásúak vagy egyszerű emberek, lovagok vagy hétköznapi katonák, nincs fikarcnyi értékük sem. Aki tehát olyan katona akar lenni, aki lovagi tiszteletre és dicsőségre vágyik, annak azt kell képzelnie magáról, hogy ő Julius Caesar, vagy valaki más, bátor harcos, aki Róma dicsőségére született. Aki tulajdon imaginációját helyesen alkalmazza, és valami hasonlót akar elérni, annak hasonló dicsőségben lesz része (dicsőségesen befejezi az elkezdett háborút, nem esik el, és olyan rangra és méltóságra emelkedik, mint a hadvezérek). Ez azokkal is megesett, akik nem tudták mi az imagináció, ám rendelkeztek effajta elképzelésekkel (nagy tiszteletnek és hatalmas gazdagságnak örvendtek).

Valaki kifogásként felhozhatná, hogy az ilyen emberek véletlenül vagy bátorságuk révén jutottak tisztességük csúcsára. Vannak olyanok is, akik sebezhetetlenek és legyözhetetlenek voltak, mivel mindig tartottak maguknál gyógynövényeket, különböző fémeket, gyökereket vagy egyéb megszentelt tárgyakat, amely dolgok rendelkeztek bizonyos hatalommal. Mindezek közül kiemelkedik és mindent túlszárnyal az imaginació. Nem tagadom, hogy sok eszköz megvéd minket ellenségeinktől és a sérülésektől, így téve minket sebezhetetlenné. Azonban csak hittel érik el ezen eszközök a legnagyobb erõt; hit nélkül hazugok és hatástalanok.

 

Forrás: Paracelsus Okkult Filozófia

Hermit kiadó

 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.